Relatietherapie

Achtergrond
Wij werken vanuit de principes van de Systeemtherapie en letten op functionele en disfunctionele patronen in uw liefdesrelatie. In onze aanpak van de problemen van onze cliënten zijn wij o.a. geïnspireerd geraakt door John Gottman, een bekende wetenschapper uit de VS. Hij heeft als eerste echt grondig onderzoek gedaan in zijn ‘lovelab’ naar de kwaliteit van de liefde in relaties en bracht de succes- en faalfactoren van een relatie in kaart. De therapie die hierop gebaseerd is, biedt vele handreikingen om effectiever en liefdevoller met elkaar om te gaan. Elkaar veranderen, de perfecte partner proberen te zijn of stoppen met ruziemaken is allemaal niet nodig. Wel de dagelijkse kleine dingen met elkaar doen waardoor je de band met je partner steeds herstelt en goed hecht houdt. Door nieuwsgierig te blijven naar elkaar, gerichte aandacht te geven en elkaar te waarderen. Maar ook door ruzies in goede banen te leiden en terug te komen op confrontaties met elkaar. Vooral herstellen is een toverwoord.

Hechting is ook heel belangrijk. Een veilige hechting begint in je kinderjaren door een goede band met je ouders die moeite doen om hun gedrag af te stemmen op jouw behoeftes. Daardoor ontstaat een veilig gevoel: je bent geliefd en belangrijk. Soms loopt het niet goed in je hechtingsontwikkeling. Door te weinig emotionele beschikbaarheid van je ouders of door latere kwetsures in je liefdesleven. De pijnplekken die daardoor ontstaan kunnen opnieuw actief worden als je partnerrelatie niet lekker loopt. Een andere grote inspirator, Sue Johnson, heeft ons met haar succesvolle EFT methode (Emotionally Focused Therapy) geleerd ook met de hechtingsbril te kijken naar (verstoorde) partnerrelaties. Waar een functionele analyse en praktische aanpak niet aanslaat, weet je zeker dat de ‘giftige’ danspassen die sommige partners met elkaar zetten, komen door het zelfbeschermende gedrag van vechten en terugtrekken dat ze zich aangeleerd hebben omdat ze zich niet meer veilig voelen bij elkaar. https://www.eft.nl/deelnemers/eft-knop

Na een scheiding: Een scheiding is zo’n ingrijpende gebeurtenis die je in een emotionele rollercoaster kan brengen. Wij helpen ouders afscheid te nemen van elkaar als partners en een nieuwe weg te zoeken als goede ouders/exen. Susanne Donders van de BOSgroep schreef samen met Carlijne Vos het boek “Scheiden, met je ex toch samen goede ouders”.

Een baby, en dan? Voor veel jonge ouders is er naast het geluk, ook stress en conflicten. De komst van een kind is een intense en onderschatte levensfase-overgang. Samen ouders zijn én liefdespartners van elkaar blijven is niet zo makkelijk en gaat niet vanzelf. Susanne Donders schreef met Gerda Brouwer het boek “Een baby erbij en samen gelukkig blijven”, verschenen in juni 2011 met als doel jonge ouders te helpen om succesvoller deze complexe periode door te komen. 35% van deze stellen gaan namelijk uit elkaar voordat het oudste kind een kleuter is. Te vaak een paniekreactie. Uit onderzoek blijkt dat vrijwel elk stel kort na de geboorte van de baby een relatiedip doormaakt. Weten wat je mogelijk te wachten staat, stelt je in staat er beter op te reageren en meer te kunnen genieten.Wat veel mensen zich bovendien niet voldoende lijken te realiseren is dat een gelukkige en stabiele relatie tussen zijn ouders het grootste cadeau is wat je je kind kunt geven.
(zie verder www.babyerbij.nl).

Vergoeding
Zorgverzekeraars hebben besloten om behandeling van bepaalde klachten, zoals partnerrelatieproblemen, niet langer meer te vergoeden vanuit de basisverzekering. Dit betekent dat u zelf de kosten van deze behandeling moet betalen. Voor relatiegesprekken brengen wij u samen €165,- (per 1 juni: €173,-) per behandeltijd van 75 minuten in rekening.