Angst & Piekeren

Angst en piekeren

Ongeveer één op de vijf mensen krijgt in zijn of haar leven te kampen met een angststoornis. Angstklachten kunnen heel uiteenlopend zijn: van angst voor een paniekaanval tot je overmatig zorgen maken en van angst voor ziekte tot angst in het contact met andere mensen. Gelukkig kent iedereen angst, want het helpt je om snel te handelen in gevaarlijke situaties, door te vluchten, vechten of bevriezen. Als je echter angstig bent voor dingen die geen reëel gevaar vormen, kan angst je in grote mate belemmeren. Veel mensen hebben de neiging om situaties die angst oproepen, te vermijden. Daardoor wordt de angst vaak echter in stand gehouden, omdat je niet kunt ‘onderzoeken’ of datgene waar je bang voor bent, ook werkelijk gebeurt.

In therapie kun je stap voor stap de vermijding doorbreken en leren jezelf gerust te stellen op moeilijke momenten. Het kan daarbij nuttig zijn om te onderzoeken waar de angst vandaan komt en te leren begrijpen waarom je op dit moment in je leven last hebt van deze klachten. De inhoud, vorm en duur van de therapie worden afgestemd op het individu.

Piekeren

Nadenken over problemen kan je helpen een oplossing te vinden. Soms verzandt nadenken echter in overmatig piekeren, vaak over uiteenlopende situaties. Dat zorgt vaak voor slaapproblemen, spanning en prikkelbaarheid.

In therapie kun je onderzoeken welke functie piekeren voor jou heeft en leren anders om te gaan met onzekere situaties waar je weinig controle (meer) over hebt. De inhoud, vorm en duur van de therapie worden afgestemd op het individu.