Lichamelijke klachten

Voor lichamelijke klachten kan niet altijd een oorzaak gevonden worden. Na talloze onderzoeken krijg je te horen dat je misschien eens met een psycholoog moet gaan praten of dat je met de klachten moet leren leven.

In therapie gaat het er niet over of er wel of geen somatische verklaring is voor je klachten. Wel kijken we onder andere naar de gevolgen die deze klachten voor jou (en je omgeving) hebben. Ook leer je hoe je anders met de klachten om kunt gaan, zodat je er uiteindelijk psychisch minder onder lijdt. De inhoud, vorm en duur van de therapie worden afgestemd op het individu.

Ook een training kan vaak goede handvatten bieden. Daarnaast kan een training een mooie afronding zijn van een therapietraject. Een training die oorspronkelijk is ontwikkeld voor mensen met chronische lichamelijke klachten is de Mindfulness training, ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn, medisch specialist in Amerika. Als arts had hij te maken met patiënten die aanliepen tegen de grenzen van de medische wetenschap, en van hun arts te horen kregen: ‘U zult ermee moeten leren leven’. Helaas wordt er meestal niet bij verteld hoe je dat moet doen. Jon Kabat-Zinn heeft een training ontwikkeld waarin mensen leren hun eigen kracht in te zetten om anders met zichzelf, met stress, pijn en vermoeidheid om te gaan. In de mindfulness-training verenigde hij boeddhistische tradities met westerse psychologische inzichten. Je leert aanwezig te zijn in het hier-en-nu zonder te oordelen, ook als het gaat om iets wat pijnlijk of moeilijk is.