Stemmingsklachten

Iedereen is wel eens somber of heeft ooit een dip gehad. Soms houdt die somberheid echter lange tijd aan, lukt het niet meer om te genieten of verlies je interesse in dingen die je voorheen wel leuk vond. Je kunt last krijgen van vermoeidheid, slaapproblemen, een kort lontje, verandering in eetlust en gewicht en van concentratieproblemen. Je voelt je wanhopig over de toekomst en ziet het leven soms niet meer zitten. Als je (een aantal van) deze symptomen bij jezelf herkent, is er mogelijk sprake van een depressie.

Met therapie kunnen de depressieve klachten afnemen, door bijvoorbeeld weer actief te worden, meer ruimte te creëren voor dingen die jou energie geven en je negatieve gedachten te leren ombuigen in meer realistische gedachten. We kijken daarbij samen hoe de depressie ontstaan is en wat factoren zijn die de depressie mogelijk in stand houden. De inhoud, vorm en duur van de therapie worden afgestemd op het individu. In sommige gevallen is er sprake van een seizoensgebonden patroon. Dan kan lichttherapie een uitkomst zijn.

Als je je herkent in dergelijke klachten, is een therapietraject echter niet altijd nodig. Regelmatig merken mensen dat het minder goed met ze gaat, maar nog niet in een depressie beland zijn. Therapie kan dan een te zwaar middel zijn, maar er is wel ‘iets’ nodig. In deze gevallen kan een training bij ons vaak genoeg handvatten bieden om een depressie te voorkomen. Bij de Mindfulness training kun je bijvoorbeeld leren om meer in het hier en nu te leven en minder verstrikt te raken in een negatieve gedachtestroom. Mindfulness kan ook worden geadviseerd aan het eind van een therapietraject, om terugval te voorkomen. Bij de training Voluit Leven leer je om je gevoelens en negatieve gedachten niet weg te drukken, maar te aanvaarden. Ook leer je te leven volgens je eigen waarden en je innerlijk kompas te volgen.